Redaksiyon

Redaksiyon

Redaksiyon Nedir?

Redaksiyon; düzeltme, düzelti, tashih gibi adlarla da anılan, Türkçeye Fransızcadan geçen ve Türk Dil Kurumu tarafından “yazılmış bir metin üzerinde gereken düzeltmeleri yaparak yazıyı yayıma hazır duruma getirme” olarak tanımlanan baskı öncesi işlemdir. Redaksiyon işlemini yapan kişilere redaktör, düzeltmen ya da musahhih denilir.

Redaksiyon işlemlerinde metinler dil bilgisi, imla ve yazım kurallarına uygun hâle getirilir ve metinlerdeki anlatım bozuklukları giderilir. Bunun yanında metinde dil birliği oluşturulması, akıcılığın sağlanması, mantık hatalarının giderilmesi redaksiyon işlemlerinde esastır.

Redaksiyon işlemine telif ve tercüme eserlerin tümünde ihtiyaç duyulur. Metin türü ayırt edilmeksizin redaksiyon işlemi tüm metinlerde uygulanır. (roman, hikâye, deneme, makale, tez, araştırma raporu vb.)

            Redaksiyon Çeşitleri

            Metinlerin durumu ve yapılmak istenen çalışmalara göre redaksiyon işlemi şekil alır. Redaksiyon çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Geliştirici Redaksiyon: Baskıya hazır olmayan metinler üzerinde yapılan redaksiyon işlemidir. Bu işlem, profesyonel redaktörler tarafından yapılır. Geliştirici redaksiyon işlemleri diğer redaksiyon işlemlerine göre daha kapsamlıdır. Bu işlem sırasında metne akıcılık kazandırma, anlam bütünlüğünü sağlama, metnin ve cümlelerin akışına uygun kelime ve kelime gruplarının seçilmesi, yazım ve noktalama hatalarının giderilmesi sağlanır. Metin edebî olarak da incelenir.
  • Akademik Redaksiyon: Makale, tez, araştırma raporu, bildiri vb. akademik metinler üzerinde yapılan redaksiyon işlemidir. Bu işlem sırasında bilgilerin akademik olarak doğruluğunun kontrolü yanında yazım ve noktalama hataları, anlatım bozuklukları giderilir ve metin akıcı hâle getirilir. Bilimsel tutarlılık da akademik redaksiyon esnasında göz önünde bulundurulur.     
  • Son Okuma: Son okuma işlemi düzelti, proof-reading ya da tashih olarak da adlandırılmaktadır. Son okuma işlemi prova -yazar veya düzeltmen tarafından üstünde düzeltmeler yapılan basılı metin- üzerinde yapılır. Son okuma işlemini TDK “basılmakta olan bir eserin provaları üzerinde özel düzeltme işaretleriyle yanlışları gösterme” olarak tanımlamaktadır. Son okumada daha önce redaksiyonu yapılmış metin, redaktör tarafından son kez okunur ve bu işlem sırasında hataların tamamen giderilmesi amaçlanır. Son okuma işlemlerini metni daha önce görmemiş bir redaktörün yapması tercih edilir.

 

Hepsi bu değil!

Diğer Hizmetlerimiz

Web Tasarım

Web Tasarım

Hayal ettiğiniz her şeyi gerçeğe dönüştürebilecek bir ekip ile, E-Ticaret, Kurumsal Sayfalarınızın hazırlanması, rutin olarak…
Kitap Basımı

Kitap Basımı

Değerli İş Ortaklarımız Basımı yapılacak bir eserin, ebat, iç gramaj kağıtı cinsi ve kalitesi, belirlendikten sonra…
Broşür & El İlanı

Broşür & El İlanı

Firmaların kimliğinin kısaca özetlemek açısından ve son kullancıya ulaşmanın en kolay yolu, Firmanızın dönemsel olarak…
Davetiye

Davetiye

Düğün, Nişan, Sünnet, Kına ve Tebrik davetiyeleri başta olmak üzere; Takvim, İmsakiye, her türlü kâğıt…
Dergi Basımı

Dergi Basımı

Kuşe Kağıt, Kitap Kağıtı üzerine renkli çalışmaların görselliğe uygunluğu açısından yapılan bir çalışmadır.  İplik Dikiş…
Afiş & Poster Basımı

Afiş & Poster Basımı

Reklam ve Tanıtım Çalışmaların da, 25*30  35*50 50*70 70*100 ebatlar da kuşe kağıt ve selefon…
Dosya Basımı

Dosya Basımı

Kurumsal kimliğinizi ön plan da tutmak için özel tasarımlarla istediğiniz adet ve özellikler de arşiv,…
Kutu Yapımı

Kutu Yapımı

Ürüne göre talep edilen tüm ölçü ve özelliklerde kutu yapılmaktadır.    
Amerikan Servis Basımı

Amerikan Servis Basımı

Firmalara özel olarak hazırlanan Amerikan servis basım hizmeti vermekteyiz. İsteğe göre Kuşe Kağıt, 1. Hamur,…
Katalog Basımı

Katalog Basımı

Katalog Çalışması;  Firmanın ürünlerini sağlamış olduğu hizmet bilgilerini tanıtmak amacı ile yapılan bir çalışmadır.  Görsellik…
Kitap Yayınlamak

Kitap Yayınlamak

Hemen hemen her insan, bir şeyler karalar bir şeyler yazarlar... Günlük, hikaye, şiir, öykü vs…